Máte správnou odpovědnost?

Běžná? Z vlastnictví?

Mnoho lidí neví, nebo jim nebylo řádně vysvětleno, jaký je rozdíl mezi odpovědnostmi. Každý (skoro!) ji má, ale drtivá většina neví, která z nich to vlastně je. Proto jsem se rozhodl, že vám to trochu objasním. Třeba pak už budete vědět, jestli vám zaplatíme vytopení sousedů, nebo jestli si můžete bezstarostně půjčit kolo.

Všeobecně platí, že je třeba se pojistit pro případ, kdy nedopatřením způsobíme škodu někomu cizímu. Toto pravidlo platí o to více, když se tu dnes lidé soudí pomalu jako ve Spojených státech a každý může vymáhat soudní cestou po každém skoro cokoliv. Je potřeba se chránit, přesněji je potřeba si zřídit pojištění, které vám přesně tyto problémy zacelí a vyřeší.

Z vlastnictví

Je důležité si uvědomit, s čím konkrétně vám má takové pojištění pomoct. Prvně se zaměřím na majetek, protože tak tomu většinou je – lidé mají odpovědnost spojenou nejčastěji s vytopením sousedů. Každý, kdo vlastní nemovitost, potřebuje mít zřízenou odpovědnost. Pro případ, že praskne trubka, nebo začne hořet například z důvodu přepětí. Toto je odpovědnost z vlastnictví nemovitosti.

Vedení domácnosti

S tím se pojí i opak, tedy když nemovitost nevlastníte, ale bydlíte tam. Spousta lidí si myslí, že veškeré tyto škody má mít zajištěné vlastník, tak to ale není – vždy je rozhodné, kdo v tom bytě opravdu žije, ten následně odpovídá za způsobené škody. Ve výsledku to je tedy tak, že když by vaše děti nechali téct vodu ve vaně, nebo byste zapomněli zhasnout svíčku přes noc a začalo by u vás hořet, škoda by měla být uhrazena z odpovědnosti nájemce – tedy odpovědnost z vedení domácnosti.

Běžná činnost

Už jste někdy procházeli s batohem nebo kabelkou mezi regály, kde byly drahé věci, a doufali, abyste o ně nezavadil? To by byl ten den hned podstatně horší. Přesně na to se pak vztahuje další varianta odpovědnostní pojistky. Těch věcí, na které se toto pojištění vztahuje, je spousta – od zmíněných regálů, přes půjčení kola v půjčovně pro případ poškození, až pro případy, kdy si vaše děti budou hrát s míčem a kopnou ho do okna. Dokonce si můžete půjčit i šlapadlo, sportovat, nebo mít neposlušného psa, který sousedovi rozkouše drahé boty. To je tedy běžná odpovědnost, někdy nazývaná také jako odpovědnost z běžného života.

Já konkrétně doporučuji všem svým klientům odpovědnost mít a vždy s nimi procházím, kterou tu variantu tam vlastně mají. Člověk pak totiž může být v klidu a nemusí se obávat dne, kdy na něj zazvoní soused ve dvě ráno.

Vy si každopádně můžete takové pojištění vypočítat sami v naší online kalkulačce, nebo ho můžeme probrat osobně.

Podobné články

Objednejte si osobní konzultaci

Zavolejte nám (+420) 777 812 192

Vyžádat konzultaci

Ozveme se Vám do 12 hodin.